Ön itt jár: > Kezdőlap > Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

Kondenzációs technológia

Bosch kondenzációs kazánA kondenzációs kazánok energia-megtakarítást és környezetbarát működést biztosítanak. Működési elvük, a légtérbe kibocsájtott égéstermék hőjének maximális hasznosításán alapszik.
A hagyományos kazán esetén a kibocsátott égéstermékben található vízgőz nem csapódik le, ennek eredményeként nagy mennyiségű felhasználatlan energia vész el és kerül a környezetbe.
A kondenzációs technika segítségével ez az energia visszanyerhető.
A
kazánból kibocsátott füstgáz hőmérséklete a megfelelő hőcserélőn történő átvezetéssel 160°C-ról akár 40°C-ra is csökkenhet, így a kondenzációs technikával visszanyert rejtett hőt a fűtővíz melegítésére használja a rendszer.


kondenzációs kazán hőcserélő Viessmann Hogy megértsük a kondenzációs kazán működését, tudnunk kell, hogy mi történik egy hagyományos kazán belsejében az égés során. Az energia nem vész el, csak átalakul. Az égés során energia szabadul fel, legyen az szilárd, vagy légnemű fűtőanyag. Az égési folyamat minden energiát felszabadít a fűtőanyagból, csak a hagyományos kazánok sajnos nem képesek arra, hogy ezt kellő mértékben felhasználják. A fel nem használt energia a vízgőzben van, ami az égés során lecsapódik a hagyományos kazán kéményének belső falára, és kondenzvíz lesz belőle.
A kondenzációs kazánok, a vízgőzben lévő energiát hasznosítják.
A kondenzációs kazán hőcserélője a távozó hőt annyira lehűti, hogy még a kazán belsejében csapódjon le. Ha a vízgőz nem a kéményben, hanem a kazán hőcserélőjén csapódik le, a benne rejlő hőenergia visszaforgatható a fűtés rendszerbe.


Több, mint 100%-os hatásfok?
A mai korszerű kazánok hatásfoka 90-95%, melyet az alábbi módon számolnak. Minden fűtőanyagnak van égéshője, mely a fűtőanyag teljes hőenergiáját jelenti, valamint van fűtőértéke, mely az érzékelhető hőenergia mennyiségét jelenti. Az égéshő minden esetben nagyobb, mint a fűtőérték. A kazán hatásfokát úgy számolják ki, hogy a fűtőértéket veszik alapul. (Ha 1 egység tüzelőanyag égéshője 100, de az égés során távozik 15% felhasználatlan energia, akkor az adott fűtőanyag fűtőértéke 85 lesz. Ezt a fűtőértéket a kazánok hatásfokának számításakor 100-nak veszik. Pl: ha 85 egység fűtőértékű fűtőanyagot a kazán 90%-ban tud hasznosítani, akkor a kazán 90%-os hatásfokkal fűt.)
Hogyan lehet egy kazán 100% feletti hatásfoka? - A kondenzációs kazán az eltávozó hőt is megfogja, amivel eddig nem számoltak a szakemberek így a kondenzációs kazán 100% feletti hatásfokot is elérhet. Ezért ne lepődjünk meg, ha azt olvassuk, hogy a kondenzációs kazán több mint 100%-os hatásfokkal fűt.

Kondenzációs kazán -
kondenzációs kazán égéstermék elvezetéseégéstermék elvezetés

A kondenzációs kazán esetén az égéstermék elvezetés elve hasonló a hagyományos, turbó kazánok égéstermék elvezetéséhez, azaz a gázkazán füstgáz ventillátorral van ellátva, amely a célszerűen kialakított égéstermék elvezető rendszeren keresztül a külső térből szívja a friss levegőt és a füstgázt szintén a külső térbe juttatja. De nem használható ugyanaz a rendszer a kondenzációs kazánokhoz, mint a hagyományos kazánokhoz. A hagyományos kazánok égéstermék elvezető rendszere ún. Alu/Alu rendszer, ahol mindkét cső alumíniumból készült. A kondenzációs kazánok égéstermék elvezető rendszere azonban ún. Alu/Pps rendszer, ahol a külső cső alumíniumból készült, de a belső cső – amely a füstgázzal és a keletkező kondenzátummal érintkezik – egyfajta műanyagból, polipropilénből készült. Ez ellenáll az agresszív anyagoknak és mivel kondenzációs kazán esetén a maximális füstgáz hőmérséklet 80 C°, hőállósági problémák sem jelentkezhetnek.

A kondenzációs kazán ráköthető a már meglévő fűtési rendszerre, mely a felhasználó szempontjából ugyanúgy működik, mint egy hagyományos kazán. A nyugati országokban körülbelül a fűtési rendszerek 50%-át, Hollandiában majdnem 100%-át teszik ki a kondenzációs kazánok. Magyarországon is rohamosan fog nőni a népszerűsége, tekintve, hogy a némileg drágább kazán 3-4 fűtési szezon alatt visszahozza az árkülönbözetet.

A kondenzációs technika jelentős gázfogyasztás csökkenést eredményez, amely a hagyományos kazánokkal szemben akár 25-30% megtakarítást jelent.

Ha kérdése van írjon nekünk, szívesen válaszolunk: info@kazankereso.hu